in t donker fietsen, honden en nu in Guatemala
Door: paul van benthem
Blijf op de hoogte en volg Paul
12 Juli 2009 | Guatemala, Puerto Barrios
ten eerste dank jullie allemaal voor de support!
Ik ben nu in Livingstone, dat ligt in Guatemala. Ik ben van Belmopan naar een plaatsje aan de kust, genaamd Hopkins gefietst, dat was best wel een zwaar stuk, de hele tijd berg op, berg af, maar gelukkig wel gehaald.
Toen de volgende dag van Hopkins naar Punta Gorda in het zuiden van Belize gefietst, wat wel minder plezant is, is dat ik vaak te laat vertrek, zodat het donker wordt als ik nog aan het fietsen ben, nu is dat niet zo{n ramp als je op een goede weg fietst, maar eergisteren had ik dus een stuk van 20 kilometer door de blubber en modder terwijl het stikdonker was, baalde ik wel even flink, wat dan wel weer fijn is, is dat het dan gaat regenen, mn rugzak verdwijnt dan in een vuilniszak en blijft dan dus mooi droog...! In Nederland zou je ontzettend balen als het gaat regenen, terwijl je aan het fietsen bent, maar hier is het heerlijk, je koelt heerlijk af en het is gewoon heerlijk aangenaam..! Gisteren, was ik bijvoorbeeld in Puerto Barrios, dat ligt ook in Guatemala en begon het keihard te regenen, een tropische regenbui, ik was al in het hotel, maar ik ben naar buiten gegaan en ben gewoon lekker in de regen door de stad gaan fietsen, in een woord VERRUKKELIJK. Wat trouwens ook wel weer minder is, is de honden die ik vaak achter me aan krijg, overdag heb ik er niet zon problemen mee, maar als het donker is en ze komen al blaffend op je afgestormd en je ziet niet waar ze zijn, dan is het wel irritant en ga ik vaak terug blaffen, ik ben er nl. achter gekomen, dat dit systeempje redelijk effectief is...!
Ik ben van Punta Gorda in Belize naar Puerto Barrios in Guatemala met de boot gegaan, er loopt geen weg hier, nu was dat eigenlijk niet echt een boot, maar een of andere roeiboot met 200 pk, met een mannetje achterop die stuurde en twee mannetjes voorop die de boot een beetje in bedwang probeerden te houden...het ging er wel redelijk lomp aantoe, maar het scheen allemaal normaal te zijn...gelukkig hebben we het overleefd..!
Vandaag is het rustdag en morgen wil ik van Rio Dulce richting El Salvador fietsen, dat is volgens mij iets van 400 kilometer..het is jammer dat ik geen kilometerteller heb, maar ik denk dat ik de afstanden zo wel redelijk goed inschat...Van Livingstone naar Rio Dulce pak ik ook weer een boot, deze gaat over de Rio Dulce rivier, dat schijnt wel mooi te zijn, gaat door een soort van canyon..
de fiets, de Benotto, laat ik m vanaf nu maar B noemen, houdt zich redelijk staande in al dit fietsgeweld, wel heb ik de trappers al moeten vernieuwen en liet het spatbord een keer los, de versnellingen zijn denk ik niet zo heel goed, dus die zal ik wel een keer moeten vervangen, in ieder geval nog geen lekke band gehad, iedereen hier vind mijn fiets heel mooi...! Yo man, nice bike you have there man...hoor je dan...
Trouwens, Belize kan ik van harte aanbevelen, de mensen zijn heel vriendelijk, en het is echt gemeend, zo was ik gisteren in een gereedschappenzaak en had ik niet genoeg geld meer om olie te kopen, toen mocht het voor minder ook wel meenemen en als klap op de vuurpijl kreeg ik ook nog n complete gereedschapset voor de fiets mee, spiksplinternieuw, omdat ik zoiets zei, dat ik dat eigenlijk ook nog wel nodig had, dus gaven ze dat gelijk maar even gratis mee...ongelooflijk, dat zal je in NL niet overkomen..
12 Juli 2009 - 18:12
Marjanne:
Gaaf hoor om zo door Guatemala te fietsen! Vorig jaar ben ik daar ook geweest, maar de plaatsen die jij nu noemt, daar was ik niet. Supermooi land! -
13 Juli 2009 - 06:51
Kees:
Zo Nederlandse Bulldog, je verslag is schitterend, zeker voor iemand als ik, die niet zo gauw zo ver zal komen. Dan is het genieten. Laat er opnames maken voor een reisprogramma: de nieuwe Floortje Dessing!
Goede reis verder! -
13 Juli 2009 - 07:24
Trudy:
Geweldig om je verhalen te lezen en je zo onderweg een beetje te volgen.
Balen van het boek, maar ik sta er niet raar van te kijken. Past eigenlijk wel bij je om het te vergeten! Nou ja, heb je afloop nog wat om na te genieten!
Groetjes uit Litouwen! -
13 Juli 2009 - 08:17
Lidian:
Hoi Paul,Leuk die verslagen! Ik probeer alles voor mij te zien en zoek het op de kaart op! Tot nog toe gaat alles uitstekend, maar waarschijnlijk komt het echte werk nog! En hoe slaap en eet je? Wij vertrekken dus morgen! Hebben de laptop mee! Sterkte met alles en we denken aan je! Moeders -
14 Juli 2009 - 07:52
Reinier D:
Ha die Paul, ik volg je ook. Heel grappig om je bij te houden, er verschijnt steeds een glimlach als ik je verslagen lees. Zet 'm op, gebruik je verstand, je gevoel en je spieren! Go for it. -
14 Juli 2009 - 10:16
Willem:
Hallo Paul bro!
Wat een gave foto! Volgens mij is het daar heerlijk rustig. Wat dat betreft zou het wel wat voor mij zijn, zo midden in de natuur. Ik ben stiekem toch wel jaloers, alhoewel ik die 5000km niet zo zie zitten. Misschien een keer per motor, samen met Lukas. Goede reis nog! Houden de fiets en zijn berijder het nog goed uit?
Ps. Krantenbericht: In Nunspeet was een man die 10.000km had gefietst in 27 dagen. Hij stopte alleen voor 4 uur slaap en een bord pasta en fietste alleen hetzelfde rondje van 25km om Nunspeet. Vind ik jouw plan leuker... -
15 Juli 2009 - 12:51
Albert En Janny:
Hé Paul,
Nou je durft wat aan!
we genieten met je mee als we je verslagen lezen,
Goede reis,
groetjes van de hele family
09 Augustus 2009 - 09:14
Paul Ritter:
Nou deze jungleweg ziet er nog wel lekker uit. Goed te doen.