Belize, de mennonieten, warm weer en nog meer - Reisverslag uit Belmopan, Belize van Paul Benthem - WaarBenJij.nu Belize, de mennonieten, warm weer en nog meer - Reisverslag uit Belmopan, Belize van Paul Benthem - WaarBenJij.nu

Belize, de mennonieten, warm weer en nog meer

Door: paul van benthem

Blijf op de hoogte en volg Paul

09 Juli 2009 | Belize, Belmopan

Hallo,

ik ben nu in Belmopan, de hoofdstad van Belize, het heeft maar 10000 inwoners en een van de kleinste hoofdsteden waar ik ooit geweest ben...

Ik heb vannacht bij een lokaal iemand geslapen, kwam ik in de supermarkt tegen en ik werd uitgenodigd. Niet alleen om te slapen, maar er was ook nog een of ander feestje elders, een verjaardag van een of andere bekende, dus moest ik daar ook maar gelijk naartoe. Ik bevind me nu in het gebouw van Nemo (national emergency management organisation of Belize). Daar werkt mijn gastheer en ik heb gelijk een rondleiding hier gekregen. Wel interessant allemaal, er zijn hier vaak overstromingen en orkanen en op dit department proberen ze daar zo goed mogelijk op voorbereid te zijn.

Ik ben maandag van Chetumal in Mexico naar Orange Walk gefietst, dat was ongeveer 70 kilometer. De volgende dag ben ik naar Shipyard gefietst, daar wonen de mennonieten van Belize, volgelingen van de Fries Menno Simons (1530) Er ontstond in Nederland grote vervolging en de groepering trok naar het oosten en kwam in Polen (gdansk) terecht, toen zijn ze naar Rusland getrokken, maar tijdens het communisme zijn velen gevlucht en naar Canada getrokken. Op zoek naar nieuwe grond gingen een aantal van hen naar Mexico. Weer opzoek naar nieuwe grond ging een aantal van hen in 1950 naar Belize om een nieuw bestaan op te bouwen.
Heel interessant allemaal. De familie waar ik heb gelogeerd heet Friesen. Het was niet helemaal duidelijk of ze daadwerkelijk uit Friesland komen of dat de naam een samentrekking van Von Riesen is...
In ieder geval fietste ik daar dus met mijn fietsje door de versch. mennonieten-nederzettingen en kwam ik van die koetsjes met paarden tegen, mannen en vrouwen met hoeden, de vrouwen, met stikken en lange rokken en ze keken me een beetje raar aan. De weg vragen was ook een beetje moeilijk, want de meesten van hen zijn nogal schichtig, omdat ze bang zijn voor verkeerde invloeden binnen de commune. Om een lang verhaal kort te maken...uiteindelijk kwam ik dus bij de familie Friesen terecht. Zij behoren tot de EMMC ( evangelical mennonite mission church), Je hebt nl. 2 stromingen binnen de Mennonieten in Belize,
-dat zijn de tradiotionals, die geen radio, telefoon, tv, internet, en geen rubber onder de tractor mogen hebben, terwijl ze wel rubber onder hun koetsjes mogen hebben...!!) en in traditionele kledij gekleed gaan.
-de evangelicals, zij zijn open naar de buitenwereld toe en hebben wel radio, internet en de hele rattaplan..
Wat echt weel heel geinig is: de mennonieten spreken platdietsch, bijvoorbeeld: een huis om te slapen is in het platdiets: " en hoes tum sloep'n", en 1, 25 is:
" enviev'ntwentig"
Dus daar geslapen en de volgende dag van Orange Walk naar Belmopan gefietst, iets van 160 kilometer, was wel veel.
Vandaag probeer ik ongeveer 70 kilometer naar het zuiden te fietsen, richting Punta Gorda. Ik heb dan twee opties, een of ander zandpad en vaag grenspostje in het zuiden nemen of de ferry van Punta Gorda in Belize naar Puerto Barrios in Guatemala pakken
Het is hier overigens heel zwoel weer, je zweet je helemaal kapot...je blijft maar drinken...
Hier nog een foto van de familie Friesen..

• 10 Juli 2009 - 00:37

Leo:

Ongelooflijk verhaal over die mennonieten, kan je toch nog een beetje 'Nederlands' praten... apart...
    Nog veel plezier!

• 10 Juli 2009 - 07:49

Kees:

Schitterend zo'n reisverslag. Heel beeldend allemaal of je er zelf bij bent.
    Hier zit een mooi boek in, Paul! Ik weet nog wel een leuke uitgever.
    Goede reis verder. Ik blijf je volgen in gedachten en gebeden!

• 10 Juli 2009 - 07:58

Magda & Lukas:

He Paul! Boeiend hoor! Ben alleen niet jaloers op dat achterwerk van jou na al die kilometers!

Succes verder!!

• 10 Juli 2009 - 10:00

Lidian:

Geweldig verhaal! Heel byzonder! Met plezier gelezen! pa wekte mij er zelfs voor uit bed!Zeker heel vriendelijk die mennonieten! Veel sterkte Paul! We denken aan je Moeders

• 10 Juli 2009 - 17:30

Willem :

Hé kilometervreter!!

Ik heb maar eens op de kaart gekeken en het lijkt me een zeer interessante tocht tot aan Suriname.
    Succes!
    Doe de groeten aan Friesen!
    Ik ben vandaag naar Twente en de Achterhoek geweest, ook wel leuk. Niet per fiets welteverstaan...

• 11 Juli 2009 - 20:06

Barbara:

En zo leren wij ondertussen weer heel wat bij. Geweldig! En wat Leo ook zei: ongelooflijk verhaal.
    en eh.... je vader heeft volgens mij ook wel wat goede raad.....
    en of je nu wel of geen veerboot neemt, je bent toch wel een held hoor.
    we kijken uit naar het volgende verhaal.

• 09 Augustus 2009 - 09:08

Paul :

Hoi Paul, mooi verhaal over de Mennonieten.
    Ik heb onlangs een scriptie gelezen van een Armeense vrouw die in London studeert, over de 'Molokans'. Dat zijn Russen die beging 20e eeuw om religieuze redenen gevlucht zijn. (Moloka is Russisch voor melk, omdat zij geen melk mochten drinken). Een community is in Armenië gevestigd, andere zijn naar Mexico (noord-west) getrokken. Die in Mexico hebben zich aanzienlijk beter aangepast aan taal, educatie en economie. Ook bij hen overheerste de angst voor vreemde invloeden, die leidt tot isolatie.